Røn

Det latinske ord sorbus betyder frugt og aucupor fuglefangst, fordi romerne brugte de orange bær fra dette træ som lokkemad.

Trøske betyder hoppende fugl og røn er afledt af sanskritordet runa som betyder troldmand. Rønnetræ er også kendt som perletræet, bærtræet eller fuglebærtræet. I England blev dette træ kaldt heksetræ, fordi man mente, at det beskyttede mod påvirkning af hekse.

Oprindelse
Rowan er hjemmehørende i Europa, Vestsibirien, Nordafrika og Lilleasien. Der vokser det vildt. I Holland og Belgien finder vi ofte røntræer i parker og offentlige haver. Der viser de deres bedste bær fra august.

Plantens egenskaber
Rowan kan nå en højde på omkring 15 meter. Den er ofte flerstammet og har en slank, glat stamme med en ret bred krone.
Det pinnate blad er typisk. De lancetformede sideblade er takkede. Disse dukker op i slutningen af ​​april og falder af ret tidligt om efteråret, ofte smukt gule og røde.
Rønneaske blomstrer i maj med sprudlende blomsterklaser, der ligner æbleblomster. Blomsterne er gullighvide og dufter kraftigt ikke særlig godt.
De orangerøde frugter er ikke rigtige bær, men drupes, faktisk miniæbler, fordi de indeholder 2-3 stenhårde frø, der modner i august og melder om efterår. Kødet er syrligt og har en aromatisk eftersmag. Fugle sørger for spredningen, for de ufordøjelige frø forlader deres kroppe igen.
Den glatte bark er lysegrå og flager senere af.
Efterårsfarven er gul til orangerød.
Læs mere Videobeskæring af lavendel i marts og august

Typer
Den svenske bjergaske Sorbus intermedia stammer fra en spontan krydsning mellem bjergaske og melbær. Bladene er flerfligede med takkede kanter. Undersiden har grå filtlignende hår. Blomsterne er noget større end den almindelige røns. Frugterne er aflange, orangerøde og først modne i september. De er melede med en sød smag og indeholder normalt 2 frø.
Dette træ er meget modstandsdygtigt over for vind. Træet er blankt og kerneløst. Den er let splittet og er derfor velegnet til fremstilling af trommestikker, kogler og trækugler.
En næsten ukendt art i Holland er Sorbus Domestica, et træ op til 20 meter højt med fjeragtige blade, store hvide blomsterklaser og pæreformede røde bær i september. Den vokser hovedsageligt i sub-middelhavsklimaer i blandede egeskove i vinområder og er følsom over for sen frost. Der er en række dekorative former med gule og orange bær.
Tonehøjde
Rowan stiller få krav til jorden og trives i moderat tør, næringsfattig sur jord, men foretrækker fugtbevarende, humusrig jord. Den holder meget af sol, men klarer sig også godt i halvskygge. Den er ikke frostfølsom.

Brug
Bjergaaskens træ er hjerte, tætkornet og meget velegnet til fremstilling af møbler, køkkenredskaber, gymnastikudstyr, tommelfinger og målestokke. Efter at frugterne har ligget i blød i fortyndet eddike i 8 til 12 timer, kan de forarbejdes til marmelade, eventuelt blandet med æbler.
I Tyskland er bærene sat på jenever. De indeholder meget C-vitamin. Tørrede og malede giver de et velsmagende mel. De kan bruges ristede som kaffeerstatning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *