Kievitsbloem

Vibeblomsten er en sjælden plante, der nyder den nødvendige beskyttelse. Hvis de forekommer i naturen på en eng, bør de ikke klippes særlig ofte for at sikre, at vibeblomstens løg er fuldt udvokset.

Kievitsbloem
Det latinske navn på denne specielle forårsblomst er Fritillaria meleagris. Den skiller sig ikke rigtig ud i haven med sine hængende blomsterhoveder og ofte lilla/hvide skakternet-lignende mønster. Vilde vibeblomster er under naturbeskyttelse, fordi de er meget sjældne. Græsgange, hvor de forekommer, bør ikke slås ofte, fordi bladene skal have lov til at dø, så løgene kan genvinde deres styrke og formere sig. Vibeblomster sælges både som løg og som blomstrende plante.

Oprindelse
Der er 85 arter af hårdføre løgplanter af Fritillaria, der kan findes i naturen i de nordlige tempererede områder. De trives i fugtige enge langs floder. Planten stammer fra Afghanistan og blev bragt til Wien fra Konstantinopel i 1575. Fritellaria-familien omfatter flere arter, f.eks. ‘nisser’ såsom vibeblomsten og ‘jætter’ såsom kejserkronen. Nogle varianter har overraskende smukke farver. Vibeblomster kan findes i naturen i Vesteuropa, Middelhavsområdet, Asien, Tyrkiet, Irak, Iran, Himalaya, Afghanistan, Kina og Nordamerika.

Navngivning
Det videnskabelige navn er afledt af fritillus, som betyder terningebæger. Denne sammenligning har at gøre med klokkernes form og mønsteret af vibeblomsten, som ligner en terninges øjne. Meleagris er afledt af Meleagros, kongen af ​​Kaludon fra den græske saga. Bogstaveligt talt betyder det perlehøns. Det hollandske ord vibeblomst har at gøre med den lukkede blomsts lighed med et vibeæg og fordi denne blomst blomstrer, når viberne kommer ud af deres vinterkvarter i april/maj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *